Egyre okosabb led világítás

A LED világítástechnika az utóbbi öt évbenen olyan rohamos fejlődésen megy keresztül, hogy a szakmabelieknek sem könnyű követni az újabb és újabb trendeket.

Gyors technológiai fejlődés

Akár a lakás, akár az irodai vagy az ipari megvalósítások terén is elmondható, hogy a csúcstechnika néhány éve még szinte elérhetetlen újításai már üzletek polcain sorakoznak, ráadásul elérhető áron. 

Nem is olyan régen, még nem gondoltuk volna, hogy ebbe a kategóriába kerülnek például a fényszín és fényerősség beállítására egyaránt alkalmas komplett LED-es lámpatestek, melyek mára már az üzletekben elérhetőek. 

Új LED lámpák a hideg fehértől a meleg fehérig beállíthatóak, egyes lámpákban akár részenként eltérő fényszínnel, süllyeszthető, mennyezetre felszerelhető vagy belógatható kivitelekben is. 

Vannak olyan lámpatestek, melyek érzékelni képesek, hogy napos vagy árnyékosabb oldalon használjuk-e, és ezt figyelembe véve automatikusan igazodik a helység többi lámpáihoz – korábban ez a science fiction kategóriába sorolhattuk volna. 

A világítástechnikai kiállításokon már korábban észlelhettük azt a robbanásszerű fejlődést, melyet az üzleti és lakossági LED- világítás felvonultat. Olyan színes forma és szín világgal találkozunk, amelyben a legigényesebb vásárlók is megtalálhatják a nekik megfelelő változatot.

Alvó fény

Az adott helyiségben egymáshoz is illő lámpák elve ma már könnyedén megvalósítható stílustól és színvilágtól függetlenül. Az igazán klasszikus régi lámpák pedig, hogy a forma is maradjon, LED izzók széles választékát találjuk hideg, meleg és neutrális fényszínben bármely foglalathoz. 

Az izzók között találunk a fényerősség szabályozását is lehetővé tevő típusokat, igaz ezeknek még magasabb az áruk. LED-izzóval megvalósítható akár az is, hogy még a meleg fényt is otthonosabbá tehetjük. 3000K-ról 2700K, de akár még nyugtatóbb, melegebb fényszín-tartományúra is állíthatóak. Melyek az alvási ritmushoz is igazodva, ‘kuckósan’ vonják el a fényt és készítik elő a szervezetet az alvásra. Kezelőfelületük különböző applikációkon már vezeték nélküli kapcsolattal, okos eszközökkel is irányíthatóak. 

Néhányan még tartanak a beépített LED-es lámpáktól, pedig a jó minőségű termékkel jellemzően nincs semmi probléma, megfelelő minőség választása esetén, kizárólag az áramellátási hibák vezethetnek garanciális cseréhez. 

logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük