Egyre okosabb led világítás

A LED világítástechnika az utóbbi öt évbenen olyan rohamos fejlődésen megy keresztül, hogy a szakmabelieknek sem könnyű követni az újabb és újabb trendeket.

Gyors technológiai fejlődés

Akár a lakás, akár az irodai vagy az ipari megvalósítások terén is elmondható, hogy a csúcstechnika néhány éve még szinte elérhetetlen újításai már üzletek polcain sorakoznak, ráadásul elérhető áron. 

Nem is olyan régen, még nem gondoltuk volna, hogy ebbe a kategóriába kerülnek például a fényszín és fényerősség beállítására egyaránt alkalmas komplett LED-es lámpatestek, melyek mára már az üzletekben elérhetőek. 

Új LED lámpák a hideg fehértől a meleg fehérig beállíthatóak, egyes lámpákban akár részenként eltérő fényszínnel, süllyeszthető, mennyezetre felszerelhető vagy belógatható kivitelekben is. 

Vannak olyan lámpatestek, melyek érzékelni képesek, hogy napos vagy árnyékosabb oldalon használjuk-e, és ezt figyelembe véve automatikusan igazodik a helység többi lámpáihoz – korábban ez a science fiction kategóriába sorolhattuk volna. 

A világítástechnikai kiállításokon már korábban észlelhettük azt a robbanásszerű fejlődést, melyet az üzleti és lakossági LED- világítás felvonultat. Olyan színes forma és szín világgal találkozunk, amelyben a legigényesebb vásárlók is megtalálhatják a nekik megfelelő változatot.

Alvó fény

Az adott helyiségben egymáshoz is illő lámpák elve ma már könnyedén megvalósítható stílustól és színvilágtól függetlenül. Az igazán klasszikus régi lámpák pedig, hogy a forma is maradjon, LED izzók széles választékát találjuk hideg, meleg és neutrális fényszínben bármely foglalathoz. 

Az izzók között találunk a fényerősség szabályozását is lehetővé tevő típusokat, igaz ezeknek még magasabb az áruk. LED-izzóval megvalósítható akár az is, hogy még a meleg fényt is otthonosabbá tehetjük. 3000K-ról 2700K, de akár még nyugtatóbb, melegebb fényszín-tartományúra is állíthatóak. Melyek az alvási ritmushoz is igazodva, ‘kuckósan’ vonják el a fényt és készítik elő a szervezetet az alvásra. Kezelőfelületük különböző applikációkon már vezeték nélküli kapcsolattal, okos eszközökkel is irányíthatóak. 

Néhányan még tartanak a beépített LED-es lámpáktól, pedig a jó minőségű termékkel jellemzően nincs semmi probléma, megfelelő minőség választása esetén, kizárólag az áramellátási hibák vezethetnek garanciális cseréhez. 

logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.