Hogyan válasszunk íróasztali lámpát: Design és/vagy lámpafény?

asztali_lampa

Az íróasztali lámpa fontosságát nem kell senkinek sem hangsúlyozni. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a helyiség mennyezeti világítása nem fogja megoldani az asztalhoz szükséges világítást. A szoba közepén elhelyezett általános bevilágításra célzott lámpa nem fogja az asztalnál / azaz a központi fénynek háttal/ ülő előtt a papírt megvilágítani.

Ne felejtsük el, hogy a nappali fények szempontjából a legjobb döntés az íróasztalt az ablak elé helyezni. Amint azonban besötétedik, az ablak fényelnyelő felületté válik, „lopja” a fényt és megfelelő asztali világítás hiányában háttal ülünk a mennyezeti világításnak. Ráadásul még a saját testünkkel takarjuk is a fentről sugárzó fényt. Így egy sötét lyuk keletkezik előttünk, mely jelentősen megterheli a szemünket és a későbbiek során problémákhoz vezethet. Ha tehát nem szeretnénk idő előtti szemromlást, az íróasztali lámpa kiválasztásánál nagyon körültekintően járunk el!

Funkcionális világítás

Azt is mindannyian értjük, hogy az asztali lámpa alapvetően funkcionális világítás, tehát a legfontosabb szempont a lámpa fényének színe és ereje.
Érthető az az igény is, hogy az asztalnál található lámpát szeretnénk az egy légtérben található lámpákhoz, bútorzathoz, azok hangulatához igazítani.

Tehát nem véletlen a kérdés: hogyan válasszuk ki a minden szempontból megfelelő íróasztali lámpát? 

Ha a lámpa technikai paramétereit nézzük, akkor a használó ülésmagasságát,  karjának hosszát, olvasási-írási fény-szükségletét vesszük elsősorban figyelembe. Kis gyermek vagy nagyon alacsony felnőtt esetén elegendő lehet a kis behajlási szögű, alacsonyabb lámpa. A lámpa karjának együtt kell/ene/ növekedni a felhasználó igényeivel.

Design

Kisebb gyermeknek, elsősorban kedv-csináló alkalmazásra vásároljuk a lámpát, nagyon jó ötlet a színes, mintás világítótest. Nagyon nagy siker lesz, ha olvasó- író felnőtt lesz a gyermekből, melyet remekül megalapozhat egy jól eltalált világító eszköz.

asztali_lampa_1

Amennyiben a felhasználó kisebb még – de már „ciki” a gyerekes lámpa, egyszínű vagy a mintáját tekintve komolyabb –  mégis kisebb behajlási szögű lámpa ajánlott. Az egyszínű nem kell hogy unalmas legyen 🙂 kapható a pinktől a sötétzöldig, pöttyösig, csíkosig nagyon sokféle variáció.

Ha felnőtt ül a lámpa mellett, a nagyobb behajlással bíró lámpa, esetleg a több ponton is állítható de nagy maximális behajlással is működő megvilágítás lesz a megoldás.

Idős, vagy látássérült személy esetén a behajlási szöget és a fényerőt, de még a fény színét is egyedi igényekhez kell igazítani, mely alapos és körültekintő választást  kíván!

Színek: fő szempont a helyiség hangulata, színe, formája. Amennyiben azonban a funkcióit tekintve fontosabb a fényerő, az állíthatóság, azt tanácsolom, hogy ebben az esetben tegyük második helyre a lámpák összhangját.  Alapvetően természetesen nagyon szép és letisztult belső képet nyújt, ha a lámpák és a fém színek egymással harmonizálnak. Az asztali lámpán viszont a munka eredményessége, a szem egészsége múlhat!

Fényerő és fényszín

Sokszor felvetődik: cserélhető izzós vagy beépített ledes legyen a lámpa? Ha az összes egyéb szempont szerint egyik vagy másik típus megtetszik, önmagában a led beépítettségét nem kell értékelni. A hagyományos izzós lámpák előnye a cserélhetőség, az izzó fény-erejének és fény-színének változtathatósága / izzócserével, ha a lámpatest foglalatához készült több változatban is izzó / hátránya lehet, hogy a bevilágítás szögét nem tudjuk velük elnyújtani, azaz inkább pontot, kört világítanak, ha az izzó lefelé mutat az asztalra. Az oldalról behelyezett izzók esetében figyeljünk, hogy arra világítanak javarészt, amerre az izzó áll és a foglalat felé 90 fokos holtrész keletkezik a világításban. 

A led-világítás előnye ezzel szemben, hogy a led-panelek felhasználásával a fény szélesebb sávra is bővíthető, elnyújtható hosszanti irányban is akár, ezzel nagyobb munkafelület, szerkesztések, fordítások – azaz a több nyitott felület – igényeit is ki tudja szolgálni. A mai, modern változatú ledek fényének színe általában szabályozható. Ezen nem azt értjük, hogy a lilát és a kéket is kikeveri, hanem a tényleges funkcióra nézve nyújtanak komplex megoldásokat: hideg-, meleg-, és természetes fehér színre állíthatók igény szerint, sőt, néhány ledes asztali lámpánál a fény ereje is állítható a fényszín mellett. A fényerő változtatásával több igénynek is meg tudunk egyszerre felelni: számítógép mellé a kisebb, míg olvasáshoz, szerkesztési munkákhoz az erősebb, tisztább fényre lesz szükségünk. A váltás a fények között lehet érintőgombos vagy hagyományos kapcsolós funkció, mindegyik változat jól és hosszú távon működhet.

Az egészséges szem 1 m-en belüli maximális fény-tűrése szemkárosodás nélkül kb 60 W. Ez lm-re lefordítva 720-780 lm. Fényszínben a leginkább ideális a természetes fehér / 4000K /, de egyedi igényeink alapján akár a meleg fehér / 2700-3000 K / vagy kivételes esetben a hideg fehér / 6000-6500 K / fény is választható. Az élettani funkciókat tekintve, a természetes fehér környezet a színazonos fényt bocsájtja ki, tehát minden szín olyannak látszik, amilyen valójában. A meleg- és a hideg fehér kissé torzíthat, van azonban, akinek a meleg, de akad, akinek a hideg fehér színre van szüksége az alkotáshoz.

A színvisszaadás mértékét sem szabad figyelmen kívül hagyni. A természetesség, a normál nappali fények /100 Ra/CRI /visszaadásának mértéke akkor jó, ha legalább >80 feletti, a >90 körüli érték már profi lámpát és színeket fog jelenteni.

 

Összefoglaló

az íróasztali lámpa esetében előbbre tenném a funkcionalitást, másodsorban lennék figyelemmel a design szempontjaira. Természetesen ezt a nézetet az egyéni elgondolásaink felülbírálhatják. Mindenképpen olyan lámpát válasszunk, melyet szívesen nézegetünk – hiszen a lámpa több évre szóló beruházás 🙂

Jó döntést kívánok!
Köszönjük megtisztelő figyelmedet! 
Hamarosan újabb érdekes cikkel jelentkezünk!
logo

Fészekcsillár csapata

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.