Melyik helyiségbe milyen lámpát válasszunk

Több alkalommal foglalkoztunk már a takarékos izzókkal. Vásárlóink gyakori kérdéseit alapul véve készítettük el helységekre, lámpa és izzótípusokra lebontva ezt a cikkünket. Reméljük hasznos tanácsokat találtok az otthonotoknak megfelelő lámpa és izzó választása terén. 

Nagyon fontos, hogy először gondoljuk át az igényeinket és lehetőségeinket. Lecserélni szeretnénk lámpatesteinket, vagy megtartva a meglévőt érdemesebb csak takarékos izzóval felszerelni? Szokásaink alapján alternatív világítással, vagy hangulatfénnyel is kiegészíthetjük az adott helyiség fő világítását. Érdemes a takarékosság jegyében funkciókhoz választani fényerőt. Ezeket átgondolva lehet hosszú távon is jó döntést hozni.

Számos szempont figyelembevételével lehet csak úgy lecserélni az izzókat, – főleg ha a meglévő lámpatesteket szeretnénk megtartani – hogy az energiatakarékos működés mellett, kompromisszumok, fényerő-vesztés nélkül őrizzük meg az esztétikus formát.

Előszoba

A helyiségek sorrendje szerint haladva az előszoba az első, ahol beltéri világítással találkozunk. A már megszokott hagyományos izzó fényét itt mindkét takarékos izzó típussal – led, halogén, kompakt izzókkal – helyettesíthetjük. Megfontolandó azonban a kompakt izzó elhelyezése:. A kompakt – más néven csöves – izzó akkor gazdaságos, ha a felkapcsolástól számítva hosszabb ideig működtetjük fel/le kapcsolgatások nélkül. Itt ez a szempont kevés esetben érvényesülhet. Ezért javasoljuk inkább a halogén és a led izzók választását az előszobákban. A halogén belsejű izzók, melyekre a régi Wolfram-szálas izzókat váltották, csak nagyon rövid idejű és nagyon ritka használatnál ajánlhatóak, mert a zárt üvegburába süllyesztették be a rendkívül nagy hőtermelő /ld. autóizzó/ halogén fényforrásokat. A szellőzés nélküli hőtermelés pedig gyorsan az izzó kiégését okozhatja. Tehát, ha normál használatról van szó: led-izzó a jó döntés. 

Mellékhelyiségek

Nem mellékes szempont, hogy figyelembe vegyük egyéni szokásainkat. Ha csak rövidebb időt tartózkodunk a helyiségben, itt sem érdemes kompakt izzókra cserélni a meglévő hagyományos izzókat. Szintén a led és halogén izzók használatát javasoljuk.

Konyha

A pultmegvilágítás esetében már eleve takarékos izzókkal felszerelve fogalmazzák a legtöbb világítótestet. A beépített spotos izzóknál mind trafós, mind a 220V-os üzemmódnál számos változat áll rendelkezésre. Led és kompakt kivitelek a jellemzőek, melyekre a foglalattípusok leírásnál részletesen kitérünk. A konyhaasztal és étkezőasztal feletti megvilágítás inkább irányított, mint szórt fényt igényel. Ezért a halogén, kompakt és led izzók válogathatunk. Szagelszívó és oldalfali világítás esetében mindhárom izzótípus szóba jöhet, feltéve hogy huzamos ideig világítanak. Van miről beszélni a megtakarítást illetően! Külön téma a konyhapult megvilágítása, ha új bútort készíttetünk, a legideálisabb, ha alumínium sínbe húzott, a felső szekrény közepén elhelyezett, előlappal takart, természetes fehér és nagyon erős fényű led-szalagban gondolkodunk. Azért neutrális fehér jöhet leginkább szóba, hogy minden szín azonos legyen a valódival. Ez a konyha és a fürdőszoba esetében lényeges leginkább. 

Lehetséges megoldás még a leddel szerelt, régi neonlámpákra hasonlító lámpák felhelyezése. Itt is célszerű a felső szekrényen rögzíteni, mert így a bevilágítási szög a konyhapultra koncentrálódik és elkerülhető, de legalábbis minimalizálható a szembe világítás esete. 

Pontosan ezért, a távolabb ülők szemének védelme miatt javasoljuk inkább a felső szekrényre, polcra rögzítést, mint a  csempére helyezett, előre világító lámpatesteket. 

Nappali

Nagyon sok múlik a lámpa típusán és a foglalat fajtán. Itt helyezzük el az esztétikus lámpákat, melyek nem feltétlenül készülnek takarékos megoldással. Azonban általánosan kijelenthető, hogy minden meglévő lámpatípushoz találunk takarékos megoldást. Érdemes is itt kezdeni a cserét, hiszen hosszú ideig működik napi szinten a világítás, jelentős megtakarítás érhető megfelelő izzó választással.

A tervezés fázisában érdemes több körös, több kapcsolású lámpákban gondolkodni. Az első a hangulatvilágítás, TV-néző fény, a második a kis erejű megvilágítás, a harmadik a téli sötét estéken bekapcsolható teljesen bevilágító lámpa. 

Figyelem! Az ablak a helyiségben villanykapcsolás esetén elnyeli a fényt, ezt figyelembe kell venni a fényszámításnál!

A hangulatmegvilágításnál kifejezetten a led izzókat javasoljuk. (lásd izzófajták/ ledszalagok)

Háló

Itt is az igényfelméréssel kell kezdeni. Mennyit használjuk, milyen gyakoriságban?

Huzamosabb ideig működő világítás esetén led és halogén jöhet szóba, gyakori kapcsolgatásnál a led és halogén izzók közül válasszunk.

Gyerekszoba

A hálószobában is feltett kérdésekkel kezdjük a mennyezeti lámpaválasztást. Ezzel az optimális megtakarítás mellett az izzó élettartama is megelégedésünket szolgálja. Íróasztali vagy ágyban olvasáshoz biztonsági okokból érdemes a ledes izzókat választani. Ezek hőtermelése, melegedése nem jelentős, így nem okozhat sérülést.

Padlás, pince, műhely és mellékhelyiségek

Szintén az első kérdés a világítás időtartama és az erre jutó kapcsolások száma. Ezek alapján válasszunk izzót. Ha nem takarékos izzóval szerelt lámpát választunk, eleve felmerül a kérdés a takarékosságot illetően.

led_halogen_izzo
logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.