Hideg-, meleg-, neutrálisfehér világítás

A fehér fény legfontosabb jellemzője a szín-hőmérséklete. Szín-hőmérsékletét Kelvinben mérik, mely  alapján megkülönböztetünk hideg, meleg és neutrális fehér fényt.  

Meleg fehér

A meleg fehér fény lágyabb árnyalatú, piros és sárga színtónusú. A meleg fehér LED-ek a napsütés fényéhez hasonlítanak (a hagyományos 60W izzólámpák által kibocsátott színhez hasonlóan).  A Kelvin-skála 2800-3200 K-os tartományában a meleg fehér LED-ek ideálisak az otthoni világítási alkalmazására, különösen hálószobákhoz és nappali helyiségekhez ajánljuk.

Hideg fehér

Hűvös, fehér LED-ek telepítése jóval világosabb fényt biztosít. Ezért érdemes olyan helyen alkalmazni, ahol precíz fényre van szükség. Például egy professzionális konyha világításánál, ahol világos és fényes világítás szükséges, hogy megfelelően lássunk munkavégzés közben. Hideg fehér használata előnyös munkaasztalok megvilágításánál, kórházakban. A Kelvin-skálán 6.500-10.000K tartományban található  enyhén kék árnyalatú, és jeges, hideg hatású. 

 

Neutrális fehér

A neutrális fehér a meleg és a hűvös fehér között található a szín-hőmérsékleti skálán, körülbelül 4000K-nél helyezkedik el.  A természetes fehér fény igazi fotós-sminkelős fény, mely leginkább visszaadja a megvilágított felület eredeti színeit.  A semleges fehér LED-eket ezért tipikusan a hirdetőfelületek, táblák, plakátok, hirdetőfelületek megvilágításánál alkalmazzák (jobban működik együtt a különböző fényszűrőkkel, pontosabbak általa a színek tónusai, pl. a kirakatok és hirdetések színei). A semleges fehér is kiváló választás irodai épületekben és otthoni világítás esetében egyaránt.

logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.