Takarékos izzóra váltás problémái

Gyakran előfordul, hogy a hagyományosan jól működő, bevált kapcsolók mellett a lámpa izzóit cserélik led izzóra. Jól megtérülő beruházás, különösen az őszi-téli, villanyfény-igényes időszakban. Az izzók nagy részének cseréjekor semmilyen probléma nem fordul elő, de sajnos azért okozhat meglepetést a működés során.

Az izzók beszerelésekor gyakran tapasztalható, hogy azok sajnos kikapcsolt állapotban is, halványan ugyan, de világítanak. Próbálhatjuk őket cserélgetni, de sajnos ez nem hoz eredményt.

Mi lehet a hiba?

 

Abból kiindulhatunk, hogy egy hagyományos lámpa csak akkor világít, ha áramot kap, mert a semmitől nem tud – bár az lenne csak igazán jó ugye? 🙂 

Tehát, ha lekapcsolt állapotban is gyengén világítanak, fénylenek a LED-ek, akkor minden bizonnyal, kóboráram van a lakásában.

Ez úgy lehetséges, hogy például figyelmetlen volt a bekötés és nem a fázist szakítja meg a villanykapcsoló, hanem a nullát.

Tehát lekapcsolt állapotban is áram alatt vannak a lámpák. Az áram átmegy a lámpán tovább a nulla ágon a kapcsolóig, s ott megszakad (mert ugye le van kapcsolva).

Igen ám, de a megszakított nulla vezetékdarab a fázis mellett úgy működik, mint egy kondenzátor, amikor a fázis pozitív, akkor a vezetékdarabban negatív feszültség keletkezik és fordítva. Tehát, az izzó akár 100-200 Voltos indukált tápellátást is kaphat lekapcsolt állapotban is. Igaz az áram erőssége csekély, így nem tudja teljes erővel működtetni a ledet, az csak fénylik.

Mi lehet a megoldás?

 

Szabályosan kell a villanyt szerelni, azaz a fázist kell a villanykapcsolóval megszakítani, nem pedig a nullát, mert ez így akár életveszélyes is lehet.

Természetesen Önnek ilyen helyzet fennállása esetén kóbor árama eddig is volt, csak egy hagyományos izzónál ez nem látszik, mert egy hagyományos izzóhoz több áram kell, a led pedig kis fogyasztású, így érzékenyebben reagál a kóboráramra.

Nem minden LED-lámpa jelzi a kóboráramot, mert van amelyiket úgy tervezték, hogy pl: 220-240Volt között működjön, de van amelyiket úgy, hogy 85-265Volt között.  Jelentősebb feszültség keletkezése esetén az egyik jobban fénylik, a másik kevésbé.

Mi a helyzet akkor, ha a szerelő az előírásoknak megfelelően kötött be mindent? 

 

Mivel számos helyen visszajelzős (világító) kapcsoló / Glimm/  van, melynek a visszajelzés fényéhez ugye szintén energiára van szüksége, így a probléma oka az lehet, hogy a visszajelzéshez szükséges áram az izzókon is áthalad, és ez okozza a halvány világítást az izzóknál.

Megoldás 2:

 

A kapcsolókból a visszajelző egységeket el kell távolítani, így a probléma teljesen megszüntethető. Se villogás, se halvány világítás nem tapasztalható. A legjobb, ha mindjárt a vásárláskor felhívják erre a lehetőségre a figyelmet. Ha úgyis kiszedjük a világító egységet, célszerűbb mindjárt olyan kapcsolót venni, ahol ennek a pluszmunkának nem lesz felára. Azaz világítás nélküli kapcsolót vásárolni.

 

Megoldás 3:

 

Problémánk orvosolja, ha a nulla is elvezetésre kerül a kapcsolóig.

 

 Megoldás 4:

 

A gondot a csillár, illetve lámpatest mennyezeti sorkapocsba, a lámpával párhuzamosan kötött 220-330 nF / 400 V-os nem elektrolit kondenzátor bekötése megoldja. Ez söntöli – azaz a vezető párhuzamosan kapcsolódik a tényleges szigetelési ellenállással a LED lámpákat és bőséges áramot biztosít a Glimm lámpának is.

logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

2 thoughts on “Takarékos izzóra váltás problémái

 • I absolutely love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and would like to find out where you
  got this from or just what the theme is called.
  Kudos!

  • Hello,

   BKNdesign.com has developed our site, thank you for your positive feedback.
   Feel free to contact them, they will be happy to help you and the webdesigner work cheaply and professional.

   info@bkndesign.com

   Regards,
   lampafeny.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.