Kültéri lámpák – Szempontok, javaslatok és ötletek

Ha kültéri lámpára gondolunk, nagyon sokunknak azok a termékek jutnak eszébe, melyeket a köznyelvben „temetői” hangulatúnak hívnak: komor, sötét, fel- vagy lefelé néző karos, sok fémmel szerelt, nem igazán ideális bevilágítást nyújtó. Kijelenthetem, hogy ez már a múlté. A kültéri lámpa fogalma teljesen újraíródott. Mi a teendőnk, ha jól szeretnénk választani?

1. Nagyon körültekintően határozzuk meg a kültéri lámpák helyét, magasságát.

A fény tervezett irányát fő szempontként vegyük figyelembe, elsősorban ehhez igazodjon a lámpa. Tornácra tökéletesen megfelelő a váll-magasságban elhelyezett, felfelé világító lámpa. A ház oldalára, járda mellé a magasan elhelyezett, lefelé irányuló fénysugárra lesz szükségünk. A teraszra 2 féle fényt tanácsos kialakítani: oldalfalit a hangulatvilágítás céljára és fenti, gerendára helyezett nagyobb fényt a leendő asztal helyére. Nem baj, ha most még nem fedett a terasz, a kiállás legyen ott, legyen mire rákötni.

Az oldalfali világítás önmagában ugyanis kevés lesz. A fal előtt képzeljünk el egy félkört, ami kb. 2 m-re ad fényt, ennyi az igazi világítása az oldalfali lámpának. Ha a teraszon ennyi fény lesz, sötétedés után nehezen lehet majd az asztalnál látni pl. a borban a bogarat. Pedig azért előfordul:-) a gyerekek italáról nem is beszélve. Alapvetés: A hagyományos, izzós lámpa arra világít, amerre az izzó áll benne! Ne felejtsük el, minden izzó 270 fokban világít, 90 fokos holt-térrel. A ledlámpa világítása oldalfali elhelyezésnél inkább előre néző – amennyiben nem irányított, pl. lefelé elfordított karos. Összegezve: állapítsuk meg, hova kell a fény. Ehhez keressünk lámpát.

2. Igazodjunk a környezethez.

A lámpa akkor a legszebb, ha egységes képet mutat a ház többi színével és formájával. Aminek a színét figyelembe kell venni: kerítés, tető, nyílászárók. Nem baj, ha még csak tervezzük a kerítést, a szín és a formák már biztosan megvannak fejben legalább. A tető színe és az ajtók-ablakok színe már meg is adja a választ a kérdésre. Amilyen alapszínekből választhatunk: matt króm/szálcsiszolt, antracit, antik barna, fekete, fehér. Formailag: modern, időtlen és klasszikus – kerekebb, szögletesebb kivitelben egyaránt. Falhoz simuló, karos.

3. Igazítsunk a ház stílusához, de a saját ízlésünket se szorítsuk háttérbe!

Lámpát nem 2 hónapra választunk. Ez kültéri lámpáknál még inkább igaz. Hosszú ideig meghatározza az épület egységét, a külső látvány hangulatát a jól kiválasztott lámpa.

4. Hova, milyet?

Bejárati ajtó: ideális, ha ajtó felett középen világítunk, így a kulcslyuk megtalálása során nem a saját árnyék-vetésünk akadályoz bennünket. Udvari, kerti bevilágítás, távolba: led reflektor az ideális.

120 fokos szögben világít előre, állítható magasságú fénnyel, foncsorral fokozva a megfelelően kiválasztott erősségű fényforrást. 10,20,30,50,70 és 100 W-os változatai elérhetőek, külön blogban foglalkozunk az elérhető fajtákkal és tulajdonságaikkal.

Tornácra, teraszra, hogy ne legyen zavaró: kizárólag súrlófényt kibocsájtó lámpa, ideális ha le- és felfelé egyaránt ad fényt. + A teraszon szükség lesz plusz világításra is, ld 1.pont. Belógó lámpa asztal felett: ügyeljünk a kilengésére, az egyre komolyabb időjárási anomáliák nehogy kárt tegyenek a lámpa üvegezésében és fém-részében.

Pergola, kiülő rész tűzrakónál, kemencénél: hangulatvilágítás és az asztal felett asztalra vetülő fény. Járda, közlekedő megvilágítása: magasabban elhelyezett lefelé álló világítású lámpákkal, térdmagasságban beépített lámpatestekkel és/vagy a járdába beépített lámpákkal, vagy kandeláberekkel. Ld 6. pont

Beálló: süllyesztett lámpák, vagy kandeláberek a beállót szegélyezve. Ld 7. pont. Lépcső: ld 8.pont

5. Kültéri lámpák és beépített mozgásérzékelő: nagyon óvatosan!

Sokan szeretnék megspórolni a macerát és/vagy szerelést, amivel a mozgásérzékelő és a lámpa külön felhelyezése jár. Ha van rá lehetőség, mégis a külön-külön elhelyezett  változatot javasolnám. Miért? Több oka is van.

a legfontosabb: a beépített mozgásérzékelős lámpáknál a mozgásérzékelő meghibásodása esetén a komplett lámpát kell cserélnünk, külön az érzékelő nem kapható és nem is szerelhető.

– a beépített mozgásérzékelő 99 %-ban nem kültéri kialakítású. Ez az érzékelő élettartamát jelentősen lecsökkenti.

– a beépített mozgásérzékelő állítási lehetőségei jelentősen korlátozottak a külön felszerelt érzékelőhöz képest. Míg a – ma már számos formában és színben készített – lámpatesttől elkülönítve elhelyezett mozgásérzékelők érzékelési szöge függőleges irányban változtatható, és ezzel elérhető pl. hogy kisállat mozgására korlátozottan kapcsoljon csak be, a beépített változat ezt a lehetőséget nem nyújtja. A külső mozgásérzékelőnél állítható, milyen sötétedési fokozatnál induljon el a fel-és lekapcsolás, ezt általában a
beépített érzékelők nem tudják. A lámpától függetlenül elhelyezett mozgásérzékelő beállítási lehetőségei közé tartozik még a bekapcsolástól számított világítási idő állítási lehetősége. 10 s – 7 perc között választhatunk, általában, attól függően, mennyire gyorsan hagyjuk el az adott területet, mennyi ideig tart eljutni pl. a járdától a bejárati ajtóig. A lámpa érzékelési távolsága is csak a külön működő mozgás-érzékelőnél biztosított – néhány fajtánál.

6. A talpas lámpákról, kandeláberekről

Különösen hosszú bejárók, járdák esetén ideális megoldás. Különböző magasságú változatai elérhetőek, számos színben és stílusban megtalálhatóak. 40-50 cm, 100 cm és 200 cm körüli magasságban, jellemzően felfelé álló karral világítanak. A 40-50 cm-es magasságú oszlop-szerű lámpa lépcsőknél jó megoldás, az 1 m körüli variáció a járdák fénye, míg a 2 méteres kandeláber a nagyobb területű kültéri bevilágítást fogja megoldani. A 2 méteres változat több karos formában is elérhető. Itt is figyeljünk a fény erejére és főként az irányára!

7. Járdában, bejáróban elhelyezett lámpák

A modern járdák, beállók már a beállóban elrejtve is tartalmaznak világítást. Figyelem! Előre alapos kialakítást kíván elhelyezésük, hogy ne legyen megbillent, beázó lámpák miatti reklamáció! A lámpákat egyenként, kültéri földkábellel, kavicságyba betonozva kell elhelyezni, a gyártó utasításait betartva. Magasságuk 15-25 cm, tehát a bejáró/járda  kialakításánál már az első helyen számolni kell a süllyesztett lámpák elhelyezésével. Cserébe igényes, modern megjelenést adnak kültéren.

8. Lépcsővilágítás kültéren:

süllyesztve vagy a faltól elállóan, a lépcső fokában vagy az oldalsó falon…

Gyönyörű, modern és klasszikus hatást egyaránt elérhetünk beszerelésükkel. Szintén előre gondolkodást igényel, ha kb. térdmagasságban süllyesztett lámpákat szeretnénk elhelyezni. Az elektromos megtáplálás miatt a villanyszerelési munkák elkezdésekor már tudni kell/ene/, mennyi távolságonként, melyik fajtát kívánjuk a falba szerel/tet/ni. A dobozolás kialakítása és a vésések miatt, a szigetelés beszámításával készüljünk a kialakításukra. Alapesetben 1,5-2 m-enként 1-1 db elhelyezése elegendő. A fényszínre is figyeljünk, különösen, ha beépített ledes lámpatesttel van dolgunk, egyeztessünk a többi kültéri világítótest fényének színhőmérsékletével!

-ledszalaggal a lépcső teljes hosszában Rendkívül igényes összhatást érhetünk el, ha a lépcsőfokok teljes hosszában ledszalagot futtatunk végig. Amire ilyenkor érdemes odafigyelni: a ledszalagot külön erre a célra kialakított, rúgástól, rongálástól némileg védett helyre helyezzük fel. A szigorúan vízmentes ledszalag sínbe kerüljön, a sín felfogató elemekkel és ragasztással egyaránt erősítve fog hosszú távon panaszmentesen üzemelni. A vízmentes, IP67! trafót célszerű 5 m ledenként elhelyezni, olyan helyre tenni, ami könnyen hozzáférhető mégis elrejtett. Nem kell avatatlan szemeknek a szerelési anyagokat is látni.

A fényszín-egyeztetés itt is rendkívül fontos!

9. A fényerőket is nézzük, amikor lámpát választunk!

Formailag figyeltünk a nappali fénynél látható színekre, formákra, de amikor ténylegesen működtetjük a lámpát, a legfontosabb funkciót, a világítást is jól kell megoldania. A normál izzós lámpánál a maximálisan kibocsátható fényerőt kell figyelni, a beépített ledes lámpáknál itt is igaz, hogy a beszerelt fény fix, tehát nem tudunk rajta „fel- vagy lecsavarni”. Ha olyan helyre keresünk lámpát, ahova a régi 60 W-os izzó fényét vagy annál kisebbet/nagyobbat igényel a környezet és kb. 750-800 lm fényre lesz szükségünk.

10. A legfontosabb: a kültéri lámpa vízmentes kell, hogy legyen!

Ugyanúgy igaz, mint a fürdőszoba és az összes többi helyiség esetében: a megfelelő helyre a megfelelő lámpát kell felszerel/tet/ni! Tény, hogy a vízmentes lámpák drágábbak, cserébe olyan szigeteléssel látták el őket, mely nem engedi beszivárogni-befolyni a párát/csapadékot. Nagyon sokszor hallom, hogy eddig sem volt vízmentes. Az, hogy eddig szerencséje volt az embernek, nem jelenti azt, hogy ez így marad…tehát: a nem vízmentesre kialakított lámpa fém része hamar rozsdapöttyös lesz, a beszivárgó pára, köd pedig a lámpatest foglalatát, ledes izzó esetén a ledpanelt teszi idő előtt tönkre. Újabb lámpavétel, szerelési díj…Így lesz nagyon drága ami túl olcsó!

Köszönjük megtisztelő figyelmedet! 
Hamarosan újabb érdekes cikkel jelentkezünk!
lampafeny_logo_2

Fészekcsillár csapata

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.