Hogyan válasszunk fürdőszobai lámpát?

Áttörő fejlődések, de nem mindenben!

A fürdőszoba az a hely, ahol az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlődése történt:

Az előző generációk szokásosnak mondható kád és mosdó elhelyezését, mára rengeteg variációs lehetőség váltotta ki, csak győzzünk ezek között választani. Választhatunk olyan zuhanykabint, mely gőzölős, légbefúvós, masszázs, zene és színváltó-izzós funkciókkal rendelkezik. Létezik felül zárt és nyitott ajtós tusoló. Olyan kádakat is találunk, amelyek a felsorolt funkciókat azon túl, hogy mind tudják, nagyon változatos formavilágban kaphatóak. 

Biztonság a legfontosabb

Sajnos a berendezések korszerűsödésével nem fejlődött együtt a fürdőszobai világítás választéka. A lámpaválaszték ugyan hatalmas, de olyan nagy párának, gőznek kitett helyiségbe, mint a fürdőszoba, nagyon kevés alkalmas lámpát találunk. 

Hogy miért?

Mert a lámpatest nem vízmentesített. A vízmentes lámpa fürdőszobánál / háztartási helyiségnél, szauna-előtérnél / elengedhetetlen! Nem nagyzolásból, nem felesleges túlzásból. Az élet biztonsága miatt! A nem vízmentes, egyszerű lámpák úgy vannak kialakítva, hogy a felszálló pára be tud szivárogni a lámpatestbe, ezzel az izzóban, kötésekben és a legújabb fejlesztésű led-panelek áramköreiben egyaránt, ebből eredően jelentős károkat okozva. Amíg „csak” a lámpa megy tönkre, elég, ha a kereskedőt vagy a gyártót szidják. Amikor azonban pl. teljesen nyitott lámpát készülünk nedves ruhával letörölni, mindezt működés közben, mert a fürdőszobát világításnál takarítjuk ugye. Ez már igazán életveszélyes. Sokan bagatellizálják a dolgot, sokan mondják „eddig is jó volt a nem vízmentes”, / sajnos még a villanyszerelők is néha így vélekednek. Felejtsük ezt el, és alapvető szempont legyen a lámpa szigetelt, IP védett tulajdonsága. Minimum IP 44-es vízmentesített lámpát válasszunk!

Fontos az esztétika?

Igen, az is nagyon fontos, persze az ésszerűség határain belül. 

A belógó, nyitott izzós kristálycsillár, – igen, ilyet is keresnek fürdőszobába, melyek nem vízmentesek. Ezért a hagyományos izzóval szerelve hamar tönkremennek, van ahol hetente kiégnek. A túl gyakori izzócsere már figyelmeztetés, ami máshol is érvényes, valami nem működik megfelelően, erre figyeljünk oda!

Az alábbi szemléltető ábrán hasznos információkat találsz az IP védelemre vonatkozóan:

Hova tegyük a lámpákat?

A mennyezeten, ha csak egy lámpa elhelyezésére van lehetőség, akkor lehetőleg középen. Vegyük figyelembe, az ablak ront a fényviszonyokon, ha besötétedik, viszi a fényt. A világos fal – ami jelen esetben csempe, egy fényvisszaverő felület, a fehér mennyezet szintén. A sötét burkolatok és az ablakfelületek a fényelnyelő hatásúak.

A fürdőszoba m2 alapterületéből indulunk ki, ehhez szabjuk a lámpa fény-kibocsájtását. Ha beépített ledes megoldásban gondolkodunk, melynek a fénye fix, fontos pontosan eltalálni a fényszükségleteket; ha pedig cserélhető izzós, azért, mert az izzóknak /legyen az akár E 27, E 14, GU 10, G9 foglalatú/ adott egy maximális fény-kibocsájtása. Szintén számításba kell venni, amikor a helyiség belámpázását nézzük. Persze az egyéni fény-igényünk mellett, ami szintén eltérhet!

Ha lehetőség van rá, a sarkokat – ahol többnyire a zuhanykabin, fürdőkád, esetleg WC helyezkedik el –, külön fénnyel lássuk el. Helyi mennyezeti megvilágításra gondolok, mely lehet süllyeszthető – amennyiben a gipszkarton süllyesztés megengedi – hogy az izzó 8-10 cm mélységben szellőzni tudjon. A szellőzés az üzembiztonság és a hosszú üzemidő miatt nagyon fontos. Hiányában pl. ha a szigetelés nem engedi, inkább mellőzzük a süllyesztést!

Ami még lényeges, az a fény színe. Fürdőszobában lehetőleg természetes fehér: NW 4000 K legyen a világítás, ez a színazonos, fotós fény, ami a leghitelesebben adja vissza a színeket.

A tükör világítása egy külön fejezetet érdemel, ezért egy külön cikkben később visszatérünk rá. A fényszín itt is azonos, hogy összhang legyen a fürdőszobában. Fontosnak tartom, hogy minden világítás színét egyeztessük. Amennyiben a tükörnél, a mennyezeten és a sarkokban is kigondoltuk az ideális megvilágításokat, törekedjünk arra, hogy azonos legyen a fényük. Ne csak a leírások alapján válogassunk, próbáljuk is ki! Eltérések lehetnek különböző gyártók azonosnak jelölt termékei között. Nem túl elegáns, sőt kifejezetten zavaró is lehet, ha eltérő színű fénnyel világítanak.

Ízelítő termék kínálatunkból:

Fürdőszobai lámpa

– IP 44
– méret: 73,5 x 26,5 cm
– fényerő:  2 x 1180 lm 
– fényszín: 4000 K neutrális fehér
– 6-8 m²-es fürdőszobába ajánljuk

Kínált termékeink üzletünkben működés közben is megtekinthetőek!

Fürdőszobai lámpa mennyezeti

– IP 44
– méret: 73,5 x 26,5 cm
– fényerő:  4 x 550 lm 
– fényszín: 4000 K természetes / neutrális/ fehér
– 7-12 m² körüli fürdőszobába ajánljuk

Fürdőszobai lámpa fali

– IP 44
– 30 x 30 cm
– fényerő: 4 x 365 lm 
– fényszín: 4000 K természetes / neutrális/ fehér 
– 4-6 m² körüli fürdőszobába ajánljuk

Fürdőszobai lámpa mennyezeti

– IP 44
– 19 x 19 cm
– fényerő: 4 x 560 lm 
– fényszín: 4000 K természetes / neutrális/ fehér 
– 6-8 m² körüli fürdőszobába ajánljuk

Fürdőszobai lámpa fali

– IP 44
– 26 x 16 cm
– fényerő: 785 lm 
– fényszín: 4000 K természetes / neutrális/ fehér 
– 4-5 m² körüli fürdőszobába ajánljuk
logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.