Lámpatípusok és izzóválasztás foglalat szerint

lámpatípusok

A jelenleg forgalomban lévő lámpa és izzótípusok alapján a következőkre kell figyelni, ha takarékos izzóra váltunk:

Mennyezeti lámpa, csillár: 

Többnyire E 27 / hagyományos betekerős/ foglalatúak.  Általában nincs probléma a cserénél. 

 Az izzó mérete okozhat viszont gondot a beszerelésnél. Ha takarékos izzóra váltunk érdemes lemérni a korlátokat, mert előfordulhat, hogy a lámpatestben nem fér el – vagy éppen nem esztétikusan – a takarékos izzó. A mennyezeti megvilágításnál a szórt fény elérése a cél

Falikar

A fenti törekvések mellett azt is mérlegelnünk kell, hogy szórt vagy irányfény elérése a cél. Mindkét esetben számos takarékos izzó közül válogathatunk, mivel bármely foglalattípusra találunk takarékos megoldást. 

Hangulatvilágítás

A foglalat kérdése a legfontosabb szempont. Trafós vagy 220 V esetén is találni jó megoldást. Jó minőségű és megfelelő fényű led izzókkal ajánlott a csere illetve a beszerzés.

Állólámpa

Jellemzően a kétkaros változat terjedt el. A felső részét hangulatfényként működtetik, itt jó megoldás lehet a kompakt vagy ledes izzó is. /Ma már korszerűbb a led-izzó, a kompaktok lassan a halogén izzókkal együtt eltűnnek a piacról. / A mozgatható karos kivitelnél a ledes izzókkal tudunk több pénzt megtakarítani. Minél többet világít egy izzó, annál inkább érdemes led-re váltani, mert a növekvő üzemidő egyre gyorsabban teszi láthatóvá a villanyszámlában is a kevesebb energiafelhasználást. A fény minősége és színe ennél a világításnál, ahogy az asztali, fali karos, vagy éjjeli szekrényre helyezhető, vagy csíptető olvasólámpa kiviteleknél is  nagyon fontos. Közel van a szemünkhöz ezért különös figyelmet igényel az izzó választás. Szánjunk időt energiát a választásra, vibrálásmentesnek kell lennie, hogy ne károsítsa a szemünket. Fontos a megfelelő fényszín kiválasztása is, egyedi igényeinket is figyelembe véve, hiszen a hangulatunkra is jó hatással lehet.

lámpafény

Izzóválasztás foglalatok szerint

E27,E14 – A hagyományos nagy foglalatot és a mignonnak nevezett kis foglalatot jelölik.

Számos variáció létezik az izzó méretére, formájára és szín-hőmérsékletére nézve. Árban is jelentős a szórás, célszerű olyan izzót választani, melyre a kereskedő garanciát is vállal.

 

GU10 – Bajonettzáras 220 Voltos izzó

A foglalaton kívül a lámpában történő elhelyezkedést is érdemes megfigyelni. Beépített lámpatest esetén akár a kompakt, akár nagyon jó fényű és minőségi LED-es izzókat találunk, jó ár-érték arányban, garanciával. Amennyiben a lámpafej szabadon forgatható, a spirál alakú csöves izzókat cserélni lesz a kihívás, mert már nem gyártják őket. Érdemes a fényforrást tesztelni vásárlás előtt.   

 

G9 – G220V- ról működtethető halogén izzó, melynek lábai visszahajlítottak. Akár LED-es akár kompakt variációt választhatunk. Kicsit nehezen indult be a ledre váltás, de ma már jó minőségű és fényű, hideg-meleg és középfehér fényszínű ledes izzókat tudunk beszerzni. itt is figyeljünk a minőségre! 

G4 – trafóról működő kis halogénizzó, egyenes lábakkal

A lámpa fajtától függően két változatú LED izzó is elérhető.  Mind az MRII és MR16-os méretű, a beépített spotokban található, a GU10-es izzóra megszólalásig hasonló, de egyenes lábú izzó is cserélhető LED-esre. A 2 cm-es süllyesztéssel készített, többnyire bútor világításhoz beépített izzó LED-es változata (pogácsa alakú) is beszerezhető. Itt felhívnám a figyelmet, hogy valószínűleg trafót is cseréli kell, mert az eddig használt trafó finomsága a LED izzó minimális energiafelvételéhez nem lesz megfelelő. /A küszöbfeszültsége lényegesen alacsonyabb a ledeknek. / Fontos tudni, hogy a ledizzók 12 V-on is stabilizált feszültséget igényelnek, míg a hagyományos, vasmagos vagy régebbi elektronikus trafó váltóáramot biztosított. Ezért kell a csere. A szükséges stabilizált transzformátor is elérhető áron megvásárolható. 

Reflektorizzók

A legújabb fejlesztésekkel kompakt izzókra is lecserélhetjük az eddig nem éppen pénztárca barát, pazarló reflektorizzókat. Az utóbbi években olyan LED-es kivitelek is piacra kerültek, mely igaz lámpacserével járnak, de többszörösen megtérülnek.  Sajnos, a fényerő-szabályozós állólámpáknál nem sikerült jó megoldást kínálni a gyártóknak, mert az R7-s izzók cseréjekor még jelentős a fényvesztés és nem fényerő-szabályozhatóak, tehát nem alkalmasak arra, hogy ezekbe a lámpákba helyezzük – jelenleg. A reflektorlámpáknál ugyanis az átállás a komplett lámpát érintette, így nem igazán fejlesztettek magára az izzóra, ezért látszik rés a kínálatban – egyelőre. 

Ledcsík

Kültéri és beltéri kivitelekben is, akár színváltó változatban is megtalálható.  3 cm-ként vágható, szemben a fényslag eddigi 1 méteres vághatóságával. Transzformátoros, ezért fürdőszobába és párásabb környezetben is bátran ajánlható, biztonságos választás. 

Nagyon jó fényű és hangulatvilágításra alkalmas változatokban is megtalálható. pl. a nappali mennyezeténél a díszcsík vagy a gipszkarton belsejébe a kisebb fényű, inkább melegebb színű ledszalag javasolható, míg konyhába, fürdőszobába, a tisztább, erősebb fényű- és ha szükséges IP védett – ledszalag ajánlható. Amire fokozottan figyelni kell: a rendszer transzformátorral együtt működik, melynek elrejtésén már a kialakításkor kell gondolkodni. Ha megoldható, nyitható helyre-résbe helyezzük, így meghibásodáskor könnyebben hozzáférhetünk. 

logo

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.