Ledlámpák – milyen szempontok alapján válasszunk?

A korábban megszokott halogén izzókat betiltották.

2018 őszén a hagyományos izzók helyébe lépett halogén izzókat is betiltották, nem kérdés tehát, hogy elkerülhetetlen a led-technikára történő áttérés. Nem kell félni az átállástól, de nagyon alaposan kell megtervezni a váltást.


LED izzó

-Teljestmény: 10 W; 
-Fényerő: 850 Lumen; 
-Színhőmérséklet: 2700 K; 
-Foglalat: E27; 
-Átlagos élettartam: 20.000 üzemóra

A led-világítás minimális energiafogyasztás mellett igazítható egyedi igényeinkhez. Rendkívül hosszú élettartama, minimális hőkibocsátása miatt mára a világítási piacon nem nagyon akad versenytársa. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy még jobb minőségben is kevesebbe kerülnek, mint a hasonló minőségű kompakt izzók, egyértelműen ajánlott a led-izzó. Arra azonban felhívnám a figyelmet, hogy nem szabad a legrosszabb minőséget megvenni, ha nem akarunk feleslegesen mérgelődni.

LED izzó 2
LED izzó 3
LED izzó 4
LED izzó 5
LED izzó 2

Teljestmény: 4 W
Fényerő: 350 Lumen
Színhőmérséklet: 2700 K
Foglalat: E14
Átlagos élettartam: 20.000 üzemóra

LED izzó 3

Teljestmény: 4 W
Fényerő: 850 Lumen
Színhőmérséklet: 4200 K
Foglalat: E14
Átlagos élettartam: 25.000 üzemóra

LED izzó 4

Teljestmény: 5 W
Fényerő: 420 Lumen
Színhőmérséklet: 2900 K
Foglalat: E14
Átlagos élettartam: 25.000 üzemóra

LED izzó 5

Teljestmény: 9 W
Fényerő: 760 Lumen
Színhőmérséklet: 2900 K
Foglalat: E27
Átlagos élettartam: 25.000 üzemóra

Amit a zökkenőmentes átálláshoz feltétlenül tudni kell:

A led-világítás technikai paramétereit nem lehet egyértelműen, a felhasznált energiát figyelembe véve, W-ban kifejezve összehasonlítani a korábbi, hagyományos világítással. A közös nevező fényerő kérdésében a lumen-érték lesz /rövidítve lm/. A  hagyományos 60 W-os izzó nagyon jó viszonyítási pont,  ennek fényereje 750-800 lm. A fényszíne pedig WW, másképp meleg fehér 2700-3300 K közötti. Ha tehát a megszokott 60 W-os izzónak megfelelő fényerejű és fényszínű hagyományos izzót keresünk, akkor az izzó dobozán a következő feliratokat várjuk: WW, a színskálán jelölve a sárga színen legyen a nyíl, 750-850 lm. Amire még figyelni érdemes: a ledizzó élettartama, valamint a vállalt garanciák. 25.000 h körül már vállalható az élettartam, minimum 1 éves garanciaidőt várjunk el!

Fontos a színhőmérséklet

A meglévő lámpák izzóit már sokan cserélték ledes izzókra, itt a kínálat fokozatosan bővül.

A korábbi hideg (6500 K körül) és meleg (3000 K körül) fehér színhőmérséklet mellé, melyek a világítás két szélső értékét adták. (azaz vagy sárga vagy kék volt a fény), belépett egy újabb fényszín: a természetes (neutrális, 4000 K környéki) fehér fény. A sminkesek, fotósok korábban csak komoly munkával tudták kikeverni ezt a természetes, szűrt világítási színt. Most a legtöbb izzó és a beépített ledes lámpák is tudják ezt az árnyalatot. Lakásban különösen előnyös fürdőszobai-  és  konyhai megvilágításnál, mert biztosan nem torzítja, változtatja a színeket. A családban is számos vitát is meg tudunk előzni a természetes fehér szín használatával- Például ha egy háztartásban egyik fél a meleg, míg a másik a hideg fényeket szereti, a közép-érték egy vállalható és mindenkinek élhető kompromisszumot tud nyújtani.

Fényerő állítás

Ledekkel tökéletesen megvalósítható a világítástechnika ma már alap igénye, a fokozatos bevilágítás is. Kívánságunk szerint szakaszosan lehet éjjeli-, hangulat-, közepes- és teljes erősségű világítást kapcsolni akár részben rejtett fényekkel. A ledekkel könnyebb a fényerő-váltás is, akár egy lámpán belül, távirányítással is és kapcsolással is elérhetőek a fényerő- fényszínhőmérséklet – és akár a színváltásra is alkalmas világítótestek. A modernebb led-lámpák már 2-3 funkcióra is felkészültek: alkalmasak a hagyományos kapcsolóval történő váltásra / pl.: normál kapcsoló gyors fel-és lekapcsolásával váltják a fényerőt/ és a távirányítóval működtetésre egyaránt, mellyel a tényleges színváltás is megvalósítható.  Ha régebbi szerelésű a villamos hálózat és a kapcsolók még nincsenek a több fokozatú fény- igényre felkészítve, azaz sokkal kevesebb a kapcsoló, mint a kapcsolandó fény, mindenképpen a távirányító lesz segítségünkre. Ilyenkor kifejezetten olyan lámpát kell keresnünk, amely a kapcsolóval és a távirányítóval is üzemeltethető. Fontos figyelni arra, hogy a ledlámpák fényerő-szabályozása a már meglévő rendszerekkel várhatóan NEM fog működni. (olvasd el itt takarékos izzóra váltás nehézségei címmel készült korábbi blogbejegyzésünket)

Led lámpa

Teljestmény: 24 W
Fényerő: 1800 Lumen
Színhőmérséklet: 4000 K
IP20 védettségi fokozat
3 szintű fénykibocsátás 100%, 50%, 10%
Fényerő szabályzás kapcsoló segítségével
Modern design
LED SMD 2835 technológia
85%-kal alacsonyabb energiafelhasználás
Átlagos élettartam: 25.000 üzemóra

Mire figyeljünk a választásnál?

A helyiség mérete a legelső szempont. Vegyük figyelembe, mennyi ablak van (ami nappal hozza, sötétben viheti is a fényt!),  mire használjuk a helyiséget, milyen a berendezés. A lámpatest maximum fény-értéke ledlámpáknál különösen lényeges, mert a meghatározott érték fölött nem tudnak fényt kibocsájtani. Lehet csodaszép a lámpa, ha pl. 3000 lm lenne a fényigény és csak 1800 lm-t tud, nem lesz elegendő a fény ereje, a helyiség sötét marad a legnagyobb erőfeszítés mellett is.

Funkcióhoz válasszunk lámpát

A hagyományos lámpák kiválasztásánál is az egyik fő szempont, hogy a lámpa maximum fénykibocsájtása a helyiség bevilágítására elegendő lesz-e. Az össz-fényerő függetlenül az izzók fajtájától, azaz hogy hagyományos vagy takarékos fényforrással működtetjük-e a lámpát.  Ezt az adatot a foglalatok milyensége és mennyisége, a lámpabura színe, a lámpatest elhelyezkedése együttesen fogja megadni, ugyanis minden foglalat-típus más maximális fényerő-értékkel bír. Fontos szempont a helyiség berendezése is, hogy az sem mindegy, oldalfalon vagy mennyezeten helyezkedik el a lámpa, ha izzókkal szerelt, merre irányul az izzó fénye. 

A konkrét funkcióhoz célszerű helyi világítást alkalmazni, mert a különböző felületek megvilágítása más és más bevilágítást igényel mind fényerőben, mind fényszínben. A legfontosabb funkcionális világítások a lakásban: konyhapult, fürdőszobai tükör, étkezőasztal. Fontos szempont az is, hogy az egy helyiségben található fényforrások lehetőleg azonos színhőmérsékletűek legyenek.

Led lámpa 2
Led lámpa 3
Led lámpa 2

Teljestmény: 12 W
Fényerő: 850 Lumen
Színhőmérséklet: 3800 K
IP20 védettségi fokozat
Átlagos üzemidő: 25000 üzemóra

Hagyományos világítással szemben 85%-kal alcsonyabb energiafelhasználás és 20%-kal alacsonyabb energiafelhasználás az A energia osztályú fénycsöves lámpákkal szemben. Modern technológia- nagy teljesítményű LED SMD diódák. Tápegység (LED Driver) tartozék.

/rendkívül széles választékban elérhető, beépített és falon kívüli, fehér, szálcsiszolt, kör és négyzet alakban egyaránt. Fáradjon be hozzánk, üzletünkben a teljes választék megtekinthető./

Led lámpa 3

Teljestmény: 18 W
Fényerő: 1300/650/130 Lumen
Színhőmérséklet: 4000 K
IP20 védettségi fokozat
Átlagos üzemidő: 25000 üzemóra

3 szintű fénykibocsátás 100%, 50%, 10%
fényerő szabályzás kapcsoló segítségével
modern design
LED SMD 2835 technológia
85%-kal alacsonyabb energiafelhasználás

Beépített Ledek

 

A beépített leddel szerelt fényforrásoknál nem kell az izzócserével vesződnünk, viszont az üzemidő lejártával a komplett láma cseréje lesz szükséges. A jobb minőségű beépített ledes lámpák elektronikája és a ledpanel külön-külön is cserélhetőek,  ezért szoktuk mondani, hogy a garanciaidőn belüli vagy túli, esetleges meghibásodás / jobb minőségű lámpatesteknél / nem biztos, hogy teljes lámpacserét jelent.

Ledpanelek

Nagy előnye a ledpanellel szerelt, beépített ledes lámpáknak a hagyományos izzós lámpákkal szemben, hogy az „UFO” jellegű, oldalra néző foglalatos lámpák esetében, a korábban tapasztalt bevilágítási árnyékokat nem érzékelhetjük, azaz a foglalatoknál lévő 90 fokos sötét folt nincs bennük, mert a lámpatest teljes korong alakú ledpanelje egyenletesen világít. Nem kell figyelni, merre álljon az izzó, mert a led-lámpák minden oldalt egyformán megvilágítanak, míg a takarásban bizony kevesebb a fény a hagyományos izzós lámpáknál. Akkor is, ha ugyanazokat a lumen-értékeket látjuk.

A ledpanellel épített lapos, UFO-jellegű  lámpák legújabb fejlesztése a „csillagos égbolt effekt”, mely a mennyezetre helyezve az éjszakai csillagos égbolt hatását nyújtja. Különböző átmérővel, fényerővel, akár szabályozási funkcióval és távirányítóval is elérhető.

Mágneses LED PCB modul
LED távirányítós lámpa
Mágneses LED PCB modul

Univerzális Led modul mágneses talpakkal.
Beépített tápegységgel rendelkezik. Nagy fényerő 105 lm / W. Összfényerő: 1600lm. Színhőmérséklet: 4000K. 85%-kal alacsonyabb energiafelhasználás. Élettartam 35.000 óra.

LED távirányítós lámpa

Modern design, szabályozható fényszín (3000-6000K), szabályozható fénykibocsátás
éjszakai mód beállítás, egy távirányító segítségével több lámpa szabályozható,
4 üzemmód érhető el a távirányító segítségével, fényerő: 4500 lm, teljesítmény: 65 W, IP20 védettségi fokozat, élettartam 25 000 óra.

Ledszalagok

Egyre többen szeretnének led-szalagot is felhelyezni-beépíteni a lakásukba. Fantasztikus hangulatot  nyújt, praktikus és elkerülhető a közvetlenül a szembe sugárzó fény is. Elérhető a hangulatfény és a komoly megvilágítás is, megfelelő választással. Számos fényerő és fényszín elérhető, érdemes körbejárni a kérdést, mert sok a tévedés a köztudatban. / hamarosan külön blogban térünk vissza a ledszalag kérdésére, annyira szerteágazó a téma /

Ledszalag

Felszerelt 300 led/ 24W diódával
Teljesítmény: 4,8 W / m
Fényerő: 210 lm
Élettartam 30.000 h
Szín: meleg fehér (3000K)
A szalag teljes hossza 5m (300led)
Beltéri használatra.

Összegzés

Ne féljünk a led-technikától, használjuk előnyeit, lehetőleg szaküzletben tanácsadást követően vásároljunk, így igyekezzünk alaposan tájékozódni, hogy elkerülhessük a hibákat!

Köszönjük megtisztelő figyelmedet! 
Hamarosan újabb érdekes cikkel jelentkezünk!
logo

Fészekcsillár csapata

Tóthné Megyeri Zsuzsanna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

1 thought on “Ledlámpák – milyen szempontok alapján válasszunk?

  • Hangulatosabbá szeretném tenni a szobámat és ehhez a Led lámpa tökéletes lesz! Ez a cikk sokat segített, hogy a megfelelőt tudjam választani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.